Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За остатъците от едно Черноморие

Снимка: БГНЕС
В приетият наскоро Закон за посадъчния и посевния материал Парламентът разреши безплатното подновяване на изтеклите м.г. разрешителни за строителни площадки по Черноморието. Повтарям, в закон за посадъчния и посевен материал. Имотите са т. нар. зони „А” и „Б”. По-близо е само морето. Строителство, или имитация на такова по тези места е започнало в около 8% от отрязаните близо 1900 терена. Най-активните депутати при внасянето на заключителните разпоредби в закона за посадъчния и посевния материал са малките коалиционни партньори на сегашното управление.

След като седемлетка само тук-там е сложен камък, това означава, че от самото начало земите са ограждани за препродажба. Както показва практиката, основно за крайморски ветропаркове и енергия, купувана гарантирано прескъпо от държавата, по неясни за икономическото и много ясни за приятелско-политическото кръгово мислене.
Както и да го погледнеш, това е непозволена държавна помощ на пазара на ЕС и най-вероятната реакция е наказателна процедура от Брюксел.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна