Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шенген, Шенген, мой малък Амстердам

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Както се и очакваше, холандският министър-председател ни каза, че ще видим Шенген, ама друг път. Но пък много харесва премиера. И други неща каза хагският първи министър, въпреки че по конституция столица на страната му е Амстердам. Но другите неща са обичайна част от вежливия протокол на гостуващият колега, за да галят, според приносителят, самочувствието на домакина.

Подобно е и съдържанието на посланията на другия голям в ЕС - Германия. По-точно на все още и.д. канцлера. Което не променя нещата.
Няма да се промени и мантрата на българската политическа класа - изпълнили сме всичко, отличници сме по икономически растеж и външен дълг, всички казват че вървим в правилната посока, а не ни искат. Дори нарушават договор, в който пише, че трябва да сме в Шенген от 2009 г. А бивш наш външен министър дори поиска вчера да уплашим холандеца, че няма да го подкрепим в евентуалната му кандидатура за председател на Европейския съвет. Това се нарича мъдра, успешна и утвърждаваща дипломация. Всичко останало е в приказката за куклите и парцалките. Каквото е и явно нивото на тази ни дипломация. Въпреки трогателните опити да се представя за поне регионална.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна