Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България спестява 21 милиона лева годишно от смяната на часовото време

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бюджетът не би могъл да си позволи да се откаже от 21 милиона лева годишно – това заяви д-р Щерьо Ножаров, преподавателят по макроикономика от катедра "Икономикс" на УНСС, като негативна последица от евентуалното премахване на смяната между лятното и зимно часово време.

Темата бе дискутирана на 8 февруари т.г. на редовно заседание на ЕП, като депутатите приканиха Комисията да направи цялостна оценка на нуждата от смяна между зимно и лятно часово време, и да излезе с предложение за промяна при необходимост. 384 гласа "за", 154 "против" и 12 "въздържали се" е резултатът от вчерашното гласуване.

Темата е обсъждана през 2007 г., когато Европейската комисия представя положителна оценка показваща, че досегашната практика за смяна на часа е необходима. Това припомни д-р Щерьо Ножаров и представи макроикономическия модел на университета в Кеймбридж от 2009 г., който отчита фактори като: пътнотранспортните произшествия, съдебни и медицински разходи, въздействие върху околната среда, намаляване на престъпността, енергийната ефективност, ефекти върху търговията, туризма, земеделието и други.

След направена от макроикономиста екстраполация на модела в Кеймбридж, прекият ефект за Бюджета на България е получаването на 21 млн. лв. годишно, а смяната на часовото време спасява 28 човешки живота от катастрофи, заяви д-р Щерьо Ножаров.

Разговорът на Александър Райчев с д-р Щерьо Ножаров чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна