Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До чужбина и пак там

Снимка: архив
След близо десет години процедурни уточнения започва дело срещу бившата началничка на Белоградчишкия съд. Става въпрос за имотни измами за над 1 млн. лв. Операцията е вече позната в правосъдната ни система - фиктивни съдебни дела. В случая - на реституирани имоти с неизвестни или починали собственици. Разследваните случаи са 47. И нещо за по-любопитните - бившата вече шефка на белоградчишките магистрати се е превъплътила през 2015 г. и като кандидат за кмет на общинските избори от партията „Ред, законност и справедливост”.

Казах, че операцията с измислените дела е позната в онази колегия, след като наскоро съдия от Раднево пък получи условна присъда за измислено съдебно заседание. И да плати съдебни разноски, горе-долу колкото е половината й месечна заплата.
А много рекламираният закон срещу корупцията не можа да направи и месец, преди депутатите да го подобрят. Според иновацията там, до първи декември 2019 година се отлага разпоредбата, според която общинските съветници не могат по време на мандата да бъдат едновременно и еднолични търговци или да участват в компании, които имат сключени договори с общината. До тогава се отлага и задължението им да подават декларации за имущество и интереси. За по-малко изкушените от политическа реторика слушатели на програма „Христо Ботев” поправката е естествен процес в името на местните партийни вождове, които след като не могат да се наредят за Народното събрание, получават съветническа компенсация по места.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна