Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шумният дебат върху т.нар. Истанбулска конвенция обгърна темата за домашното насилие в тишина

Fine Acts представя арт инсталация с послание срещу домашното насилие

Ако удрям барабаните си, съседите след 3 минути звънят в полицията, ако убиват жена петдесет минути, никой не се обажда въпреки писъците - това е оглушително мълчание

снимка: Яна Лозева / Fine Acts

Яна Тавание и Максим Стоименов - част от екипа на творческата лаборатория Fine Aсts, гостуваха в ефира на предаването "Хоризонт до обед", за да представят арт инсталацията, посветена на темата за домашното насилие, която може да бъде видяна от утре до 4 март в галерия "Credo Bonum", на столичната улица "Славянска":

Fine Aсts е глобална платформа за социално ангажирано изкуство. И правилната интерпретация е чрез активизъм, защото ние свързваме артисти от различни дисциплини с хора, които се борят за човешки права, помагаме да създадат произведения на изкуството, които носят силно послание - такова, което да накара хората да се замислят и да почувстват, разказа Яна Тавание.

Максим и Перуна (барабанист и програмистка) са основните автори на нашата нова инсталация, която се казва Beat - това е интерактивна инсталация, посветена на домашното насилие. Тя е всъщност победителят в един формат, който ние правим и който се нарича Fine Aсts Labs. Той е уникален - ние свързваме от една страна хора, които са артисти - като Максим, с хора, които се занимават с технологии - като Перуна. И имахме в рамките на 48 часа юли месец няколко екипа от артисти и технолози, които имаха задачата да измислят решение, като пресичат своите умения, посветено на темата права на жените. И Максим, и Перуна избраха ъгъла "домашно насилие" и сега ние имплементираме тяхната идея. 

Максим Стоименов сподели, че личният опит го е мотивирал да се включи в проекта:

Основната енергия на това, което направихме и което според мен е смисълът е, че говорим на малко по-широката публика за тяхната по отговорност - какво те трябва да направят, когато станат волни или неволни свидетели на домашно насилие. Защото признаците са много ясни. Конкретният случай, който ни вдъхнови по време на инициативата на Fine Act Labs, беше случаят с Виола, който беше широко отразен в медиите. /.../  Това, което ми прави впечатление е, че ние по някакъв начин сме свикнали да игнорираме такива проблеми, като пред себе си се оправдаваме, че те са лични драми.

Аз наистина много вярвам в силата на изкуството, допълни още Яна Тавание и покани слушателите да видят инсталацията, която ще бъде до 4-ти март в "Credo Bonum":

След това ще имаме и други начини, по които тази инсталация ще живее, включително онлайн. Тя е направена в съавторство с няколко жени, които са жертви на насилие. Тя е интерактивна инсталация и хората я преживяват на практика. Има интимен момент на споделяне на човека, който е пред инсталацията и самата инсталация.

Утре ще е достъпен и сайт на проекта - projectbeat.org, където ще има конкретни съвети към съседите какво могат да направят в случай на домашно насилие. Там ще са и част от историите на жените, които са участвали в проекта.

Цялото интервю на Ирина Недева с Яна Тавание и Максим Стоименов може да чуете от звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна