Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софиянци протестираха срещу изсичането на дървета по поречието на река Искър

| обновено на 05.03.18 в 09:00
Снимка: БГНЕС

Граждани блокираха пътя от индустриалната зона на кв. „Дружба“ към кв. „Абдовица“ в знак на протест срещу изсичането на дървета по поречието на река Искър. Блокадата продължи около 15 минути. 

В „Големия парк“ на квартал „Абдовица“ и село Бусманци се извършва законна сеч от Горското стопанство, но притесненията на жителите в района са, че при обилен дъжд ще прелее река Искър:

„В началото на февруари започна. То не е незаконно, сече се от Горското стопанство - София. Искаме поне част от здравите дървета покрай реката да се запазят, защото има голям риск при по-пълноводна река коритото да прелее“, заявиха от Горското стопанство. 

Пред „Хоризонт“ Стефан Стоилов, жител на кв. „Абдовица“ обясни: „Преди две години, когато имаше проблем с придошлите реки, дигата се беше скъсала и ние я оправяхме. В момента, малко след тази дига, изсечените тънки дървета са хвърлени в самата река и при едно топене на снеговете и тази дига пак ще се разруши и вече няма да има какво да я спре“. 

Живеещите в район „Искър“ протестираха срещу разрушаването на дига на реката и унищожаването на алеи  в парка. Твърдят, че тежките машини в района рушат пътищата, които и без това са в лошо състояние.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна