Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мисия България" популяризира историческото ни наследство в десет държави

С лекции и мултимедия Николай Овчаров и Пламен Павлов ще разказват за българската средновековна история и кирилицата

Николай Овчаров
Снимка: Ани Петрова, БНР

Археологът проф. Николай Овчаров и историкът проф. Пламен Павлов тръгват на „Мисия България”. В различни точки по света те ще изнесат съвместни лекции за българското културно-историческо наследство. Проектът се фокусира върху българската средновековна история и кирилицата и ще намери трибуна в десет държави. Обиколката започва на 17 март в Кишинев. 

Проектът „Мисия България” е част от Комуникационния план на Министерството на външните работи за Българското председателство. Инициативата е ситуирана между 17 март и 31 май. Идеята е да се хвърли повече светлина върху културния принос на страната ни за европейското и световно развитие. Времевият обхват на лекциите се простира между праисторията и падането на България под османска власт. 

Първият цикъл от представяния ще премине през Кишинев – Москва – Екатеринбург - Ереван и Гент в Белгия. Второто пътуване ще бъде до Пекин. То ще бъде последвано от Атина и Никозия, а заключителният тур през май е посветен на страните от Централна Европа и включва градовете Братислава, Будапеща и Любляна. 


Проектът не е насочен само към българи, напротив – надяваме се на силно присъствие от местните научни среди, уточни пред "Хоризонт" проф. Николай Овчаров. Извън Българското председателство, тези турове ще изиграят огромна роля за развитието на културния туризъм, убеден е Овчаров.

Проф. д-р на историческите науки Николай Овчаров работи в Национален археологически институт с музей към Българската академия на науките, а средновековният историк проф. д-р Пламен Павлов е преподавател във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий”.

Още за инициативата ще научите от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна