Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бесарабски българи играят пиеси на Стратиев на български в Одеса

Виталий Зеленков, Мариана Чепразова и Станислав Садаклиев (отляво надясно)
Снимка: Рада Стойкова
Млади български творци от Украйна гостуваха в София по покана на Пътуващото читалище „Бащино огнище”, за да представят спектакъла „Животът, макар и кратък” на сцената на театър „Сълза и смях”. Те са бесарабски българи, живеят и работят в Одеса, а в свободното си време правят театър. Постановката по пиесата на Станислав Стратиев е в репертоара на Одеския български драматичен театър, просъществувал за кратко до 1940 г. и възстановен през 2013 г. към Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна”. Първото представление на новосъздадения театър тогава е също по пиеса на българския драматург – „Рейс”.

През лятото на 2016 г. спектакълът „Животът, макар и кратък” печели две награди на фестивала „Музите” в Созопол: на журито „За отлично представяне” и на Държавната агенция на българите в чужбина. През май 2017 г. „Животът, макар и кратък” е отличен като „Най-добър спектакъл” на Международния театрален фестивал „Велко Кънев” в Тополовград.

В звуковия файл може да чуете разговора с трима от създателите на представлението – младия режисьор Станислав Садаклиев и актьорите Мариана Чепразова и Виталий Зеленков.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна