Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

CARisMA - инструменталният китарен дует с българска харизма

2
Снимка: Личен архив

Добрата комбинация на класическите елементи в музиката със съвременното звучене. Това е точната формула за инструменталния китарен дует CARisMA. Зад него стоят българката Магдалена Калчева и италианецът Карло Кориери, а името CARisMA идва от съчетаването на първите срички на личните им имена.

Магдалена и Карло са заедно в музиката от 2011 година, а днес работят по новия си студиен албум, който се очаква да излезе през следващата година.

Един от най-големите им почитатели е Андреа Бочели. Той ги определя като "прекрасни класически китаристи". Той останал поразен и омагьосан от тях, след като чул иновативното им свирене. Затова ги поканил да бъдат подгряваща група на негови концерти.

CARisMA са вдъхновени от музиката на Дебюси и модерния Лудовико Ейнауди, от майсторите на електронната музика Daft Punk, както и от съврементната поп и рок сцена. С кръстосването на различни стилове, дуото революцианизира начина, по който се свири на класическа китара. С еднаква лекота изпълняват както композиция на британската групата MUSE, обработена за две китари, така и познатата Каватина на Стенли Майерс от филма "Ловецът на елени".

"Важно е да нямаш страх да експериментираш. Вдъхновението идва от толкова много места - от науката до сюрреализма", признава Магдалена, която е гост в студиото на "Нощен Хоризонт". Повече чуйте в интервюто в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна