Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СНС върна делото срещу Павел Александров на Специализираната прокуратура

Павел Александров
Снимка: БГНЕС


Специализираният наказателен съд (СНС) прекрати съдебното производство срещу бившия директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров и върна делото на Специализираната прокуратура.

Александров е обвинен, че е мотивирал останалите трима подсъдими – Катерина Котева, Татяна Радева и Станислава Горанова – да участват в престъпен сговор. Адвокатите на подсъдимите пледираха, че има съществени процесуални нарушения и съдебният състав потвърди тази констатация.

Защитникът на бившия директор на Фонда Павел Александров - Диана Ангелова, заяви:

"Аз не знам - и пациентите, и децата, и лечението, всичко пречи на чиновниците. Обвиненията са за присвояване, за невъзлагане на обществена поръчка и нарушение на служебните задължения. Тези обвинения са напълно неясни. За нас не е ясно какво точно иска и има предвид прокуратурата".

Александров коментира след решението на съда:

"Очаквах да го върнат. То няма просто за какво".

Специализираната прокуратура ще обжалва решението в седемдневен срок, обяви прокурор Ирина Арменова:

"И като човек, и като магистрат – най-скандалното е, че в случая се касае за лечение на деца, че са нарушавани правата на децата и правото им да бъдат лекувани по адекватен начин, така че да бъде осигурено тяхното лечение. По делото са проведени разпити на родители, чиито деца са починали, и определено, не само, че не е приятно, но по принцип е много укоримо поведението на подсъдимите. Не съм съгласна с тези мотиви, които изложи съдът, защото това по същество е приемане на защитната теза на адвокатите", каза тя.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна