Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на правосъдието проверява случая с нападнатия в затвора в София надзирател

Цачева свиква национално съвещание с началниците на затвори и ГД "Изпълнение на наказанията"

| обновено на 06.04.18 в 13:01
3
МВР пусна снимки на Пелов и Колев, преди да избягат от затвора
Снимка: БГНЕС

Министерството на правосъдието започна проверка на случая с нападнатия в Софийския централен затвор надзирател.

Инцидентът е станал около 21.00 часа в четвъртък и за него потвърди пред "Хоризонт" Цветан Михайлов от управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите у нас. Надзирателят конвоирал затворник от болницата до корпуса, когато бил ударен няколко пъти в лицето. След намесата на други охранители ситуацията била овладяна. Пострадалият е бил настанен в болница със счупен нос и насинено око, но вече е освободен за домашно лечение.

"Не е имало опит за бягство", поясни Михайлов и допълни, че подобни случаи са ежедневие в затворите. Той алармира, че броят на охранителите в затворите и техническите средства, с които те разполагат, са крайно недостатъчни, а нападенията срещу надзиратели зачестяват и стават все по-дръзки.

"Често има такива. На мястото, където е започнало бягството от последните дни, преди близо година имаше нападение, мисля, че отново с хладно оръжие. Тогава колегата е наранен, но е успял да действа професионално. Ежедневие са случаите на агресия, повечето вербална, но често започват да стават и тези с физическа агресия", каза той. Мъжът, който е нападнал надзирателя, е бил в затвора заради предстояща екстрадиция. По случая е образувано разследване. Изясняват се причините за нападението.

В същото време продължава издирването на избягалите от Софийски затвор Владимир Пелов и Радослав Колев. СДВР призовава гражданите, които разполагат с допълнителна информация за двамата, да сигнализират при гарантирана анонимност на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР. Полицията разпространи и снимки на двамата издирвани, направена от охранителните камери в затвора.

Вчера стана ясно, че служителите от местата за лишаване от свобода готвят нов протест на 10-и април. Искането им вече не е само за по-високи заплати и по-добри условия за труд, но и в защита на колегите си, които бяха упрекнати за бягството на рецидивистите.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева свиква национално съвещание с участието на всички началници на затвори в страната и с ръководството на Главната дирекция "Изпълнение на наказанията". Това съобщиха от правосъдното министерство. На срещата във вторник ще бъде обсъдено напрежението в системата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна