Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дарманович: Черна гора ще е готова да завърши преговорния процес за ЕС преди 2025 г.

| обновено на 07.04.18 в 13:04
Снимка: БГНЕС


Черна гора ще е готова да завърши преговорния процес за членство в Европейския съюз още преди 2025 година, ако това е и желанието на Европейския съюз. Това каза в интервю за БНР и предаването "Събота 150" министърът на външните работи на Черна гора проф. Сърджан ДармановичТой даде висока оценка на българския принос в оповестяването на стратегията на Европейската комисия за разширяване към Западните Балкани. 

"Отворихме 30 глави, ще отворим още две по време на Българското председателство и на финала - една глава по време на предстоящото австрийско председателство. Вярваме, че ще сме в състояние да финализираме процеса дори преди 2025 година, ако това е и желанието на ЕС. Силно подкрепяме съседите и приятелите ни от региона,  защото вярваме, че без включването на Западните Балкани, Евросъюзът не може да постигне сигурност и стабилност в Европа". 

По думите му най-голямо предизвикателство за страната са преговорните глави, засягащи въпросите на съдебната система, правосъдието и сигурността. Дарманович добави обаче: 

редизвикателства има и от другата страна. Европейският съюз и НАТО до скоро бяха единствените  играчи в Западните Балкани и посткомунистическа Европа. Но това вече не е така. Обществата ни, държавите се стремят към ЕС, ние сме членове на НАТО, но някои не. Това десетилетие се появиха нови играчи с нов дневен ред, които не зачитат процеса на интеграция за обществата ни, които са с различна политическа организация и с различно отношение към демокрациите ни. Това не е маловажно предизвикателство, както се убедихме от много събития. 
Разширяването е двустранен процес - зависи от всеотдайността ни да продължим с реформите, но и от  Европейския съюз да спечели тази геополитическа битка".

Според него нерешените въпроси между Сърбия и Косово поставят на изпитание готовността на целия регион да се предвижи напред:

"И двете правителства в Косово и в Сърбия действат малко или много отговорно, опитвайки да преговарят, да намират решение, понякога без успех. Това е процес, който върви нагоре и надолу. Търсенето на решение за Сърбия и Косово може да бъде продуктивно само, ако и двете държави виждат европейската перспектива. Без европейската перспектива ще бъде много по-трудно".


Дарманович допусна вероятността Сърбия и още три държави да бойкотират Европейската среща на върха за Западните Балкани в София през май заради участието на Косово: 


"Това е възможно да се случи заради участието на Косово, но се надявам след време те да променят позицията си. Очакваме срещата на върха в София. Разбира се, никой не очаква чудеса, но очакваме разумен напредък. Напредък, който би означавал по-нататъшно потвърждение на политиката на разширяването. Знаем, че Срещата на върха в София няма да е среща на „разширяването“, твърде е рано. Все още имаме много работа и път, който да бъде изминат. Но ако по време на Българското председателство бъде потвърдена  политиката на разширяване, то това ще е много добре.  Ние сме реалисти в това отношение".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна