Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Иванов с режисьорски дебют - документалната лента "Нов живот"

Филмът разказва за българската емиграция в Канада

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един от най-успешните български оператори Стефан Иванов, който повече от две десетилетия живее и работи в Канада, сега се завръща в родината, за да представи своя режисьорски дебют - документалната лента "Нов живот". За какво разказва филма и кой е новият живот, на който е посветен?

"Новият живот е този, към който е тръгнало едно поколение - първата емигрантска вълна от България към Канада, която при доста сложни обстоятелства е успяла да се състои, защото хората са тръгвали с полети за Куба и са спирали - тъй като е имало междинно кацане в Гендер, едно много глухо летище в Канада, в провинцията Нюфаундленд, и всъщност, тръгвайки с ризи с къси ръкави за Куба, пристигат през февруари в една зверска зима, в северна провинция, в която е с много сурова зима. И новият живот всъщност е нещо, към което те тръгват - кой с илюзии, кой с амбиции, кой с желание наистина да започне отначало", разказа творецът, който гостува в ефира 
на предаването "Хоризонт до обед".

"Мен ме интересуваше предимно емоцията, какво са преживели тези хора - какво е първото очарование, какво е първото разочарование, какво е нещото, което си спомнят от тези първи дни на емиграция. /.../ Някои от героите са мои колеги от киноцентъра", разказва още Иванов:

"Героите на филма говорят за България като за нещо, което им е скъпо, или за нещо, за което те не са престанали да мислят. Те не са скъсали връзките с България - те просто имат един живот, който се е състоял по друг начин другаде, но никой от тях не е загърбил България. Има един герой, който го казва: "Ние се вълнуваме за България, даже понякога си задаваме въпроса щеше ли нещо да е по-различно, ако бяхме останали".

Цялото интервю със Стефан Иванов, което започва с фрагмент от песента "Облаче ле, бяло", може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна