Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциацията на боледуващите от астма срещу промяна в методиката за субсидиране на лечебните заведения

Белодробно болни с ТЕЛК-решение за 50 % нетрудоспособност няма да имат достъп до рехабилитация

Снимка: БГНЕС

Асоциацията на боледуващите от астма се обяви против промяна в методиката за субсидиране на лечебните заведения. С тази промяна белодробно болни хора с ТЕЛК-решение за 50 процента нетрудоспособност няма да имат достъп до рехабилитация. Пред "Хоризонт" председателят на асоциацията Диана Хаджиангелова посочи: 

"В много от случаите астматиците нямат такъв висок ТЕЛК (над 50%), т.е. това ще ограничи достъпа им. Нашите проучвания показват, че ще бъдат ограничени 70 процента, а до този момент стопроцентово са имали достъп всички болни. Което пък от своя страна ще доведе до фалит самите болници, а те са само три болници в България за рехабилитация на страдащите от хронични белодробни заболявания."

Имайки предвид социалната значимост на самите заболявания е необходима ранна превенция на тези болни, допълни Хаджиангелова. Тя съобщи, че лекуващи се във въпросните болници вече са изготвили протестна подписка. 

"Когато се правят такива промени би трябвало да бъдат огласявани. Каква е целта - да бъдат унищожени тези три болници за рехабилитация? Започваме да се замисляме и за това", коментира Диана Хаджиангелова.

От Асоциацията на боледуващите от астма са изпратили писмо до премиера и до здравния министър, в което изразяват опасенията си от въпросната промяна. 

Още по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна