Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвинената за тежката катастрофа на АМ "Тракия" жена излиза на свобода срещу 5000 лева

| обновено на 24.04.18 в 14:39
Цвета Таскова, причинила тежката катастрофа с автобус на автомагистрала "Тракия" при Вакарел, при която загинаха шестима души.
Снимка: БГНЕС

29-годишната Цвета Таскова, която на 13-и април удари автобус на магистрала „Тракия“, излиза на свобода срещу гаранция от 5 хиляди лева. Софийският апелативен съд отмени задържането й под стража, въпреки че оцени като достатъчни данните, че именно тя е предизвикала тежката катастрофа, при която загинаха шестима души, а над 20 пострадаха. 

Експертизи, от които се чакат ключови отговори, включително и за това - как лек автомобил може да преобърне пълен с пътници автобус, мотивираха съдът да прецени, че тяхната продължителност може да надхвърли максималния двумесечен срок за задържане под стража. Наблюдаващият прокурор Мирослав Ангелов не се ангажира със срок:

"Сложна е експертизата и ще трябва да се решават много въпроси в нея".

Прогнозата на защитника на Таскова - бившият градски прокурор на София Николай Кокинов беше, че заради много пострадали и загинали, чакането ще продължи поне година:

„Не бива мярката за неотклонение да бъде самоцел. Нашата клиентка е заявила, че ако бъде призната за виновна, ще изтърпи каквото и да е наказание“.

Съдия Весислава Иванова забрани на Цвета Таскова да напуска страната. Жената пък за пореден пат каза, че съжалява.

„Не е добро състоянието й, като на всяко едно нормално човешко същество, всеки един шофьор рискува да стане причинител на катастрофа, на всеки може да се случи. Толкова много загинали и пострадали – всеки един човек би се чувствал зле“, коментира състоянието й Кокинов.

Той очаква техническите експертизи да потвърдят житейската му логика, че не може лек автомобил просто да обърне 12-тонен автобус:

"Към този момент разсъждаваме чисто прагматично и с оглед житейския си опит. Факт е, че автобусът се е обърнал, но факт е и че по-лек предмет трудно би отклонил може би 10 пъти по-тежък предмет по този начин. Със сигурност според мен има някакво действие от страна на водача на автобуса и по-нататък в хода на разследването това ще бъде установено или респективно - не".

За възможността за независимо съпричинителство на автобусния шофьор прокурорът по делото каза:

"Това зависи от отговорите на експертизата“.

Припомняме, че на 13 април край Вакарел автобус, пътуващ от Бургас за София, се обърна край пътя след лек сблъсък с колата на Цвета Таскова. При инцидента загинаха шестима души, а над 20 бяха ранени.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна