Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът на Тереза Мей се подготвя за сериозен дебат по митническия съюз следващата седмица

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания привържениците на твърдия Брекзит, оглавявани от външния министър Борис Джонсън, се опитват да окажат натиск върху премиера Тереза Мей да се откаже напълно от лансираната идея за запазване на митническия съюз под някаква форма. Уклончивите изявления вчера по въпроса на вътрешния министър Амбър Ръд разбуниха духовете.

Кабинетът на Тереза Мей в тесен кръг се подготвя за сериозен дебат по митническия съюз следващата седмица, когато министрите трябва да изберат кой модел да следват. Приказките за някакво сътрудничество, в рамките на митническия съюз след Брекзит, пораждат опасения сред министри като Борис Джонсън, Дейвид Дейвис и Лиъм Фокс, че се оставя отворена вратата за Великобритания да се върне към митническия съюз в бъдеще. Митническият съюз се превърна в най-трудния въпрос в дебатите какъв тип Брекзит трябва да се следва, като много депутати смятат, че той е единственият начин за избягване на твърдата граница със Северна Ирландия.

Вчера привържениците на твърдия Брекзит бяха разгневени от изказването на вътрешния министър Амбър Ръд, която не изключи възможността за оставане в митническия съюз. Малко по-късно обаче, за да успокои духовете след гневните реакции, Амбър Ръд писа в социалната мрежа Туитър, че е „трябвало да се изрази по-ясно и че подкрепя излизането от митническия съюз“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна