Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ракетни удари в Сирия убили 26 бойци на режима

На фона на съобщенията за ракетни удари срещу бази в Централна Сирия, силите на режима продължават операцията си по прочистване на райони в южните покрайнини на Дамаск от джихадисти.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ракетни удари в нощта срещу понеделник в Централна Сирия са убили 26 проправителствени бойци, повечето от тях иранци, съобщи мониторингова група, цитирана от АФП.

Сирийският център за наблюдение на човешките права твърди, че ракетите са поразили военна база в провинция Хама късно в неделя, като атаката носела белезите на израелска операция.

Според базираната във Великобритания организация, която има източници на терен, 4-има от убитите най-малко 26 бойци били сирийци, другите били чужденци, повечето от тях иранци. Мишена на атаката била базата на 47-а бригада.

Шефът на центъра Рами Абдел Рахман заяви, че с оглед на целта вероятно става дума за израелски удар.

Сирийските държавни медии осъдиха „новата агресия“, след като съобщиха за атаката с „вражески ракети“ по няколко военни бази в провинциите Хама и Алепо.

Иранската полуофициална агенция Тасним отрече като „неоснователни“ твърденията за атака срещу иранска военна база в Сирия и за загинали ирански военни съветници. Тя се позова ва неназован източник, предаде Ройтерс.

Израелският министър на разузнаването Израел Кац заяви пред военното радио тази сутрин, че не знае за тези удари. Той обаче добави, че „всичкото насилие и нестабилност в Сирия е резултат от опитите на Иран да установи военно присъствие там“. „Израел няма да позволи отварянето на северен фронт в Сирия“, добави той

Дамаск и Техеран обвиниха Израел за ракетния удар на 9 април срещу военна база в централната провинция Хомс, при който бяха убити най-малко 14 войници, от които 7 иранци.

Дни по-късно, на 14 април, САЩ, Великобритания и Франция извършиха ракетни удари по три обекта на сирийския режим в отговор на предполагаемата химическа атака срещу държания тогава от бунтовници град Дума, при която загинали десетки.

Сирия продължава да е технически във война с Израел, който все повече се безпокои от растящото присъствие на територията на страната на сили на Техеран и на съюзническата ливанска групировка Хизбула.

Израелският военен министър предупреди в четвъртък Иран да не се опитва да установява военно присъствие в Сирия. „Ако те атакуват Тел Авив, ние ще ударим Техеран“, заяви той в интервю.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, който късно в неделя се срещна в Тел Авив с израелския премиер Бенямин Нетаняху, остро разкритикува иранските „амбиции за доминиране в Близкия изток“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна