Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният военноисторически музей открива изложбата "Враг/приятел"

Снимка: www.militarymuseum.bg

Националният военноисторически музей открива изложбата "Враг/приятел", която разкрива сложния пъзел на военните и политическите взаимоотношения между България и три държави, изиграли ключова роля в историята на Третата българска държава – Турция, Русия и Германия. Отношението на съвременния българин към тези страни обикновено е полярно и емоционално наситено. Проследявайки периода между Освобождението и Втората световна война, когато междудържавните отношения преминават от приятелски към вражески и обратно, експозицията предизвиква посетителите да си зададат въпроса дали на международната сцена могат да съществуват вечни приятели и врагове или има само интереси.

В интервю за предаването „Нещо повече“ Деяна Костова от Националния военноисторически музей обясни:

„Целта на нашия екип беше тези отношения да бъдат проследени с максимално подробни, чисто фактологически данни. Ние сме предоставили на нашите посетители едни текстове, в които отношенията между България и тези три държави са проследени както в чисто политически план, така и в икономически и военен. Те са подплатени с многоброен фотоматериал, изключително любопитни снимки и картички от периода. Както всяка изложба, отговорът, който се опитваме да дадем на въпроса „Има ли вечни приятели и вечни врагове в политиката?“ е подкрепен и с многобройни експонати, част, от които са показани за първи път в нашите зали, част от тях са собственост на владетелите, на върховните главнокомандващи на нашата армия. Друга част са на обикновени хора, които по някакъв начин са обвързали съдбите си с повратните моменти в политиката на България в тези години спрямо тези три държави“.

Костова коментира и срещата в Берлин през лятото на 1942 година между цар Борис III и германския външен министър Йоахим фон Рибентроп, който пита българския владетел какъв е девизът на неговата външна политика и той отговаря „Винаги с Германия, никога срещу Русия“: „От дистанцията на времето можем да кажем, че нашите политици са дали максималното от себе си, защото с тази фраза се описва техният стремеж да отстояват националните интереси“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна