Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба за творчеството на Димитър Димов в с. Труд

На 9 май 2018 г. в 16:00 часа, в библиотеката при Народно читалище „Светлина 1929 г.” – с. Труд ще бъде открита гостуващата изложба на Националния литературен музей „В търсене на хармонията” – разказ за жизнения и творчески път на писателя и учен Димитър Димов. 

Документалните пана включват материали от фонда на къща-музей „Димитър Димов” и проследяват по-важните моменти от биографията на писателя – семейството, детските му и ученически години, следването в университета, лекарската практика, престоят му в Испания, издаването на романите „Поручик Бенц“, „Осъдени души“ и „Тютюн“. Автори на изложбата са Анна Свиткова, дългогодишен уредник на музея, и Ивелина Велинова – художник.

На откриването на изложбата ще бъде показан и филмът „Триптих за Димитър Димов”(2006) – първият документален филм в българското кино, който разказва за живота и творчеството на Димитър Димов, проследен в три направления – човека, учения и писателя. Продуцент на филма е БНТ, а в творческия екип влизат режисьорът Валентина Фиданова-Коларова, Златимир Коларов и Анна Свиткова като сценаристи, операторът Мартин Димитров и художникът Здравко Маринов. Музикалното оформление е на Мариана Вълканова, а в ролята на Димитър Димов зрителите могат ще видят актьора Александър Жеков.  

Изложбата, която ще гостува в библиотеката на читалището в с. Труд до 8 юни 2018 г., ще бъде представена от Милена Катошева, гл. уредник на къща музей „Димитър Димов”, Национален литературен музей. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени