Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се връща на червения килим в Кан като копродуцент на турски филм

"Дивата круша“ на режисьора Нури Билге Джейлан ще се бори за фестивалното отличие

Стефан Китанов
Снимка: БГНЕС

Филмовият продуцент и създател на София филм фест Стефан Китанов е копродуцент на турския филм „Дивата круша“ на режисьора Нури Билге Джейлан, който ще има официална премиера на филмовия фестивал в Кан на 18 май вечерта. С това България се завръща в официалната програма на Кан след дълго отсъствие. За първи път от 23 години, филм, в който българската страна е копродуцент, ще се бори за "Златна палма" на престижния кинофорум. 

Последното българско участие е било в „Ъндърграунд“ на Емир Кустурица, но извън тази частна инвестиция, ако тръгнем към филм, подкрепен от българската държава, можем да се върнем десетилетия назад, коментира Китанов в предаването „12+3“. Това е голям пробив и ние се радваме, че отново намерихме място на червения килим в Кан, допълни той.

„Дивата круша“ разказва за младеж, който се завръща в родния си град след завършване на образованието си, обсебен от литературата и с планове да напише роман, но се среща с баща си, който е затънал в дългове от игра на комар. Техните диалози преобръщат представата му за това какво да прави с живота си. Както и последните няколко филма на Джейлан, филмът е много философски, литературен, дълъг – малко над 3 часа, но се надявам, че отново ще бъде магнетичен и красив като всички негови филми", отбеляза Стефан Китанов.

Лентата е копродукция на 7 държави – Турция, Франция, Германия, България, Македония, Босна и Херцеговина и Швеция. Отделно има участие на Катар и Гърция. Българският дял в творбата е в звуковата постпродукция - финалният микс на филма е направен в „Ню Бояна студио“.

Всички творби на Нури Джейлан от втория му филм нататък неизменно стигат до селекцията в Кан. Кан очаква с нетърпение всеки един нов филм на Джейлан, който да ни потопи в размисъл и да ни покаже красотата на съвременното кино, поясни още Китанов:

„Джейлан е един от най-уникалните автори на съвременното кино. До голяма степен той се е учил от Тарковски. Голямо влияние върху него има руската литература. Когато Джейлан спечели „Златна палма“ със „Зимен сън“ цялата руска критика каза: „Ето, турски режисьор ни каза как трябва да работим върху Чехов“.

"Тазгодишната програма в Кан не блести особено, аз лично не открих шедьоври, но няколко филма ми направиха силно впечатление и ще се опитаме да ги вземем на София Филм Фест, за да ги видят българските зрители", увери Китанов.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна