Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗД издава специални сертификати за изградена достъпна архитектурна среда

Снимка: БГНЕС

През декември 2017 г. Комисията за защита от дискриминация постави началото на Национална кампания „Достъпна България“. Това се прави, защото години наред проблемите на хората с увреждания в сферата на достъпната среда остават нерешени и засягат цялото общество. Освен това съгласно Закона за защита от дискриминация КЗД има правомощията да започне решаването им.

В момента текат проверки в цялата страна, като в столицата са набелязани най-много обекти. Обследват се за достъпност обществени сгради, сградите на районите към Столична община, банки, заведения за обществено хранене, офиси на мобилни оператори, аптеки, застрахователни дружества, културно-информационни центрове. Предстои проверка в офисите на електроразпределителните дружества. Проверките се осъществяват от служители на Комисията. Когато се установи нарушение, се сезира комисията по надлежния ред. В страната работят по същия начин нашите регионални представители. В готовност да бъдат образувани след констатирани нарушения и самосезиране на КЗД са над 150 приписки.

Специален сертификат за изградена достъпна архитектурна среда съобразно целите и критериите на Националната кампания „Достъпна България“ получиха Националният дворец на културата, 125 средно училище (СУ) "Боян Пенев" в София, Областна администрация – Ловеч, и Общински културен институт – Дом на културата  „Красно село“ – София.

В рамките на кампанията и в изпълнение на правомощията ни като независим държавен орган, както казах, започнахме серия от посещения в районите за планиране, на които да се срещнем с ръководителите на институциите – регионални и местни, да акцентираме върху проблема и да стартираме процес на постепенното му решаване.

Такова посещение предстои във Варна  на 07 юни. Там в Областната администрация – Варна, ще запознаем местната общественост и медиите с функциите и правомощията на Комисията за защита от дискриминация, както и с целите на кампанията за достъпност.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна