Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едно антарктическо лято: филм, посветен на 30-годишнината на българската база в Антарктида

БНР Новини
Проф. Христо Пимпирев и Ема Константинова в студиото на „Артефир“
Снимка: Кирчо Стоичков

Новият документален филм на Българския антарктически институт е посветен на 30-годишнината от основаването на полярната база на България в Антарктида. „Едно антарктическо лято“ разказва за живота и работата на българските учени сред вечните ледове и девствената природа на остров Ливингстън. Във филма с оператор Румен Василев ще видим и кадри, спиращи дъха, заснети с дрон от Олег Василев. Документалната лента впечатлява и с ценните си филмови материали от първата българска експедиция през 1987 г., когато започва изграждането на изследователската ни база „Св. Климент Охридски“ на ледения континент.
Какво е усещането да си на хиляди километри от цивилизацията и защо сътрудничеството между полярните нации се превръща във вечно приятелство? За това говорихме в „Артефир“ с проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт и режисьорката на продукцията Ема Константинова.
Премиерата на филма е на 31 май 2018 г., 19 ч. в 272-ра аудитория на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През есента филмът ще открие 13-ото издание на Европейския екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век“ на 27 септември в Кърджали.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!