Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За дрехата като философия и послание

Дизайнерът от Киргизстан Жумагул Сариева: Традициите в облеклото трябва да се възраждат

Жумагул Сариева
Снимка: Славена Илиева

Облеклото е вид послание, посланик на добра воля. В това вярва Жумагул Сариева - моден дизайнер от Киргизстан. Сариева взе участие в Седмицата на Зелената Мода в София (Sofia Green Fashion Days), която се организира за втори път в България.   

В днешен Киргизстан младежта търси корените си чрез облеклото. Хората се завръщат към екопродукти и екологични модни тенденции, за да могат по този начин да се грижат по-добре за здравето си, разказва Сариева.

"В Киргизстан скоро ще започнат Световните номадски игри и всички сме в очакване. (Те ще се проведат през септември т.г. в туристическото градче Чолпон-Ата, на езерото Исик-кул). Целият народ се готви за програмата на тези номадски игри, които можете да посетите и като турист.  В програмата са включени както старинни, традиционни спортни игри, така и демонстрации на традиционни облекла", нахвърля щрихи от живота в Киргизстан дизайнерката, влюбена в традициите.
 
Животът и модната индустрия се развиват, имаме много силни дизайнери и художници, в творческо отношение ние сме много развит народ, споделя Жумагул Сариева.

"Най-много вдъхновение черпя от предците си, видяла съм работата на баба ми и дядо ми, а майка ми е разказвала как се изработват различни орнаменти -  в Киргизстан те са код за всяко едно семейство, не просто орнаменти изобщо. В Киргизстан семеен орнамент се влага и поставя върху дрехите, съдовете за хранене и в традиционния ширдàк (киргизки филц за юрти и постелки, който се получава чрез пресоване на овча вълна и е подобен на материала на старите български постелки "плъсти"). Фамилният орнамент трябва да е целенасочен, да служи като закрила за конкретния човек и конкретното семейство. Разказите на майка ми породиха у мене желанието да възобновя тези традиционни умения, защото хората, които още ги практикуват, са на възраст над 90 години и за съжаление вече си отиват, а съвременната младеж, например моите деца, не знаят нищо за тези традиции в облеклото. Моята мисия е в това да възстановявам историческите облекла и да ги предавам на младежта", отбелязва Жумагул Сариева. 

По думите й, Европа обаче е направила големи крачки напред в модните облекла и в жизнения комфорт, а в Киргизстан хората забравят корените си и традиционните облекла, които дават енергия. Има обаче и добра новина - в страната е на мода чапàнът - традиционна киргизка връхна дреха, тип кафтан.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна