Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви тенденции очерта Пекинският кинофестивал 2018-а

Сделки за 4.12 милиарда долара бяха сключени на филмовия пазар по време на фестивала

| обновено на 11.06.18 в 16:25 БНР Новини
Снимка: bjiff.com

Сделки на стойност 4.12 милиарда долара от 79 компании бяха сключени на филмовия пазар по време на тазгодишния кинофестивал в Пекин. Това е с 49% повече спрямо миналата година и счупи рекорда на един от най-големите филмови фестивала в Азия. Събитието включваше няколко диалога на върха за киноиндустрията, 30 мероприятия с общо 220 регистрирани изложители от Китай и чужбина.

Филмите от конкурсната програма на фестивала също предизвикаха интереса на гилдията и публиката. Продукции за живота и борбите на обикновените хора бяха във фокуса на повечето номинираните филми на фестивала. В конкурсната програма бяха допуснати 15 филма от 659 кандидатури от 71 държави от региона и шестте континента. Това е с 55% повече от 2017 г. по данни на фестивалния комитет. Преобладаващите заглавия бяха драми и завладяха публиката с човешките истории на своите герои.

Наградата „Тиентан“ за най-добър филм получи грузинско-естонската драма „Страшна майка“, която донесе и на главната героиня отличието за най-добра актриса. Драмата разказва за 50-годишна домакиня и нейната страст към писането, въпреки липсата на подкрепа от семейството.

Друг акцент във фестивалната програма бяха „филмите на жени режисьори“, споменати от председателя на журито Уон Карвай на тазгодишните награди на Пекинския кинофестивал. Пет от 15-те номинирани заглавия разказват за силата на жените, а два от филмите са режисьорски дебюти на жени творци. Прочутият кинотворец подчерта, че иска повече хора да обърнат внимание на правата и интересите на жените, като повече жени режисьори използват филмите, за да разкажат своите истории.

Диана Иванова от Българската редакция на Радио Китай за чужбина и тази година проследи кинофестивала в китайската столица. Тя разказа в „Артефир“ за акцентите на тазгодишното издание и тенденциите, които очерта един от най-големите кинофестивала в Азия.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна