Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И поредният опит за рестарт на АЕЦ "Белене" - обречен на провал

Ще минат ли през страната ни енергийните тръби и потоци? Перла в големия енергиен шлем или ненужен проект е АЕЦ „Белене“ и какво се крие зад тезата, че който сее страхове, жъне референдуми? 

За митовете и реалностите „С дъх на петрол“ и с код „Енергиен“ –   разговор с енергийния експерт и автор на едноименната книга Васко Начев преди представянето ѝ в къща Енчо Пиронков в рамките на литературния форум "Пловдив чете". 

Изданието е на Европейското висше училище по икономика и мениджмънт.

Идеята да напиша книгата възникна спонтанно и в нея са включени нещата, които са се случвали през последните три години с по-различен поглед към тях и с идеята да достигнат и до хората, които са извън сектора. В енергетиката и особено в частта „Нефт и газ“ има много специфика и ако тръгнем да използваме специфични термини, хората няма да разберат почти нищо, заяви енергийният експерт Васко Начев.

По думите му, ние не си даваме сметка, че  нефтът присъства под една или друга форма ежеминутно в битието ни, било то по косвен или директен начин.

Хората си задават въпроси и са объркани, защото чуват мнения от различни посоки и не могат да отсеят казаното от сърце от това, което е с много манипулации и преследва определени цели.

Начев подчерта, че опитът за рестарт на АЕЦ „Белене“ ще бъде толкова обречен на провал, колкото и предишните. Има няколко основни неща, които хората трябва да знаят. Числата, получени под черта, показват, че идеята не може да бъде реализирана, тъй като пазарът не може да я поеме.

Цената на електроенергията, която ще бъде достигната при производство през 2030, ще бъде такава, че тя няма да бъде конкурентна. Ако някой сега може да предположи, че през 2030 г. централата ще бъде на печалба, той ще бъде гений или заслужава поне Нобелова награда. Няма такъв гений.

 Всеки от нас  трябва още и да си даде сметка с какво директно той лично ще участва. Мои колеги направиха сметка, че  всеки българин трябва да се бръкне в джоба с 4 600 лв. Това трябва да е ясно на всеки. Всичко друго са интерпретации, които преследват определени цели. Ето защо трябва да дадем отговор  готови ли сме ние да извадим тези пари от джоба си. И ако сме готови, да кажем „Аз искам АЕЦ „Белене“. Ако не сме готови за това, също трябва да го заявим.

Чуйте повече от звуковия файл: 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени