Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват прожекциите на филма "Да обичаш Пабло“

Проф. Божидар Манов
Снимка: Георги Корнейков, БНР
От днес по екраните прожектират лентата "Да обичаш Пабло“, в която има и българско участие.

50-годишният испанец Фернандо Леон де Араноа е режисьорът и сценаристът, който в 123 минути събира на голям екран последните 12 години от живота на Пабло Ескобар. Лентата е заснета по автобиографичния роман на Вирхиния Вайехо – "Да обичаш Пабло, да мразиш Ескобар“ и проследява възхода на безскрупулния колумбийски наркобарон, загинал в престрелка през 1993 година. Книгата на известната колумбийска телевизионна водеща, която е и любовница на Ескобар, описва както романтичната ѝ връзка с него, така и появата на бунтовническите групировки в тази страна, причините за бума на кокаиновата индустрия, ужасите на наркотероризма в периода 1988-1993 година и връзките на картелите с карибските диктатори и колумбийските президенти.

Пенелопе Крус влиза в ролята на Вирхиния Вайехо, а Хавиер Бардем е Пабло Ескобар. Златната двойка на испанското кино, както ги нарича пресата, беше номинирана съответно за най-добра женска и най-добра мъжка роля за наградите "Гоя“ на Испанската академия за киноматографично изкуство и наука.

Според кинокритика Божидар Манов "Да обичаш Пабло“ е по-скоро политически филм:

"Този филм обаче е облечен в жанровата форма на нарко екшън/трилър и това е примамката за зрителя. Има една много увлекателна документално достоверна сюжетна история".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Светослава Кузманова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!