Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Речникът на Народната духовна култура на българите вече може да бъде намерен в книжарниците

Снимка: Таня Величкова

Вече е готов речникът на Народната духовна култура на българите. Той е дело на секцията по Етнолингвистика към Института по български език и издателство „Наука и изкуство“ и ще бъде представен днес от 16 часа в Големия салон на БАН.

В интервю за предаването „Преди всички“ проф. Мария Китанова, ръководител на секцията по Етнология в Института по български език и литература, съобщи, че речникът е по книжарниците от 18 юни: „Такова цялостно реконструиране на картината на света на традиционния българин няма. /…/ Много е трудно да се събере този материал, защото гледната точка е различна. Има материал от цялата българска езикова територия, има семантични еквиваленти, но различното в този речник е, че главният недостатък на традиционните дефиниции за нас е, че те са ориентирани към обективното, научно знание, доколкото обаче задачата ни при създаването на такъв речник е вид реконструкция на отразената картина на света, която свързва езика с културата. Всъщност думите са дефинирани само с тяхното символно значение. Затова енциклопедичните тълкувания, които са ориентирани към научното знание, не са важни за нас". 

"Речникът е предназначен за широката общественост, за всички, които се интересуват от традиционната култура на българите. Затова дефинициите са ясни и достъпни. Самата концепция, структурата е съобразена с читателя, как той по-лесно да намери информацията, която го интересува", поясни проф. Китанова.

Подробности за речника чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна