Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на Старозагорската опера

Огнян Драганов: Нямаме право да изневеряваме на публиката

На 8 юли на стадиона няколко любителски формации се включват в знаменития хор на евреите в "Набуко"

Снимка: operasz.bg
Спектаклите на открито винаги са атрактивни, защото техният адрес обикновено е публика, която не споделя залата по време на творческия сезон на операта. Думите са на директора на Старозагорската опера, която след "Аида" и "Кармен" в традиционния вече формат "Опера на стадиона", тази година ще представи една от най-обичаните опери на Верди - "Набуко".
Датата е 8 юли, а началото - 21 часа.

Режисьор на продукцията е директорът на операта Огнян Драганов. По думите му спектакълът ще впечатли публиката с мащабността на декора (30 м дължина), който специално се изработва за стадиона. "Постарали сме с Тодор Демеров, който е адаптор и сценограф, да бъдем атрактивни и да представим на европейско ниво това заглавие, защото и солистите, които участват са от най-добрите на световната оперна сцена", казва Огнян Драганов и допълва: "В ролята на Абигайл гостува световната оперна дива Мария Гулегина, която идва в България за първи път по покана на артистичния директор на Старозагорската опера примата Веселина Кацарова. В ролята на Набуко ще ѝ партнира блестящият румънски баритон Йонуц Паску. На диригентския пулт ще застане Ивайло Кринчев. Огнян ДрагановНяколко любителски хора ще се присъединят към колегите си от операта в изпълнението на знаменития хор на евреите. Ще участва и школата за оцеляване "Багатур".

Огнян Драганов е категоричен че поради трудностите в осигуряването на средства и публика, в Старозагорската опера единият сезон прелива в другия. В този смисъл "нямаме право да изневеряваме на публиката, да ѝ даваме отдих".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна