Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-утвърденият фестивал за късометражно кино в Източна Европа отбеляза 15-ото си издание

БНР Новини
6
Снимка: Димитрина Кюркчиева

В седмицата между 23 и 30 юни Дворецът на кралица Мария в Балчик събра за 15-и път киномани – известни и начинаещи професионалисти.
От тази година In The Palace International Short Film Festival е официално одобрен от Филмовата академия в САЩ (OSCAR® Academy of Motion Picture Arts and Sciences) да изпраща за разглеждане на предстоящите 91-ви награди „Оскар“ победителите си в три категории.
Най-добрият международен игрален и анимационен късометражен филм, както и победителят в българската надпревара от основния състезателен панел – филмът „Банго Васил“ на Милен Витанов, ще имат възможност да се борят за номинациите на Американската филмова академия през 2019 година. Tова признание e без прецедент у нас и нарежда In The Palace Fest до фестивали като Сънданс, Локарно и Клермон-Феран.
Фестивалната програма включваше стотици филми от цял свят, образователна и фокусна програма, панели за реализиране на проекти, сесии и срещи на киноиндустрията.
Екипът ни направи аудиторията на програма „Христо Ботев“ съпричастна към 15-ото издание на кинофестивала в Балчик с директно излъчване в предаването „Време и половина“ и с репортажи в „Артефир“ и „Какво се случва“.
Ето как изглежда In The Palace fest в Балчик чрез разговорите с участниците в него – с поглед към най-новите тенденции  в късометражното кино и представянето му у нас и по света.






Снимки: Димитрина Кюркчиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия