Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трудно ли се спасява едно българско бойно знаме

Снимка: БГНЕС

В края на Първата световна война, когато е ясно, че България, заедно с Тройния съюз губи, при сключването на Солунското примирие – заповедта на победителите е всички пленени български воини от 14 полка да предадат оръжието си, финансите на полковете и бойните знамена…
Точно по това време един млад офицер на име Марин Куцаров изгаря дръжката и калъфа на знамето на 19 шуменски полк, а самия флаг увива около кръста си и прекарва с него цялото си пленничество. След като се прибира в родината е заплашен с военен съд заради това си деяние, но се отървава от него с показване на знамето. Години по-късно той става генерал-майор от пехотата.
Този исторически факт прилича на приказка, но не е. По различен начин 14 военни флага са спасени от войници и офицери и не отиват при победителите през горчивата за българите 1918 година. Сега те са собственост на Националния Военноисторически музей. Това лято могат да се видят, подредени в изложба в музея. Изложбата е в чест на края на Първата световна война преди 100 години и 140-ата годишнина от формирането на Българската армия след Освобождението.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна