Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Дечев: При избор на лекарство с няколко ефективни варианти - да се залага на най-евтиния

Снимка: БГНЕС

Една от мерките за справяне с дефицита в бюджета на Здравната каса ще бъде промяна в регламента за изписване на скъпоструващите медикаменти с протоколи. Това каза управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев по време на дискусия на тема "Индекс на болниците".

Според д-р Дечев фармаиндустрията налага на лекаря да изписва най-скъпото лекарство заради бизнес интереси:

"Там ще има категорично промяна на начина, по който се изписва, което ще доведе до по-кратък път на пациента до тези лекарства. Когато има избор между няколко варианта, които са еднакво ефективни, ще трябва да се избира най-евтиният начин на лечение. Това ще позволи на фармакомпаниите да пренасочат ресурса си на влияние върху това да бъдат от най-атрактивна цена, а не в други дейности“.

Заместник-здравният министър Бойко Пенков коментира, че има субективен момент в изписването на лекарства, но то по-скоро е заради по-доброто лечение на пациентите. На въпрос на "Хоризонт" Пенков беше категоричен, че ще подкрепи управителя на НЗОК в мерките за по-ефикасно изписване на медикаментите при скъпите терапии:

"Прекрасно, ще го подкрепя. Моите опити, неуспешни, за провеждане по-генерична политика и генерично заместване или генерично изписване на лекарства, като съмишленик в лицето на доктор Дечев, ще бъде прекрасно“.

Още информация по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна