Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За кварталите и културата

БНР Новини

Има една теория, че не е важно в коя страна или в кой град живеем, а кой квартал обитаваме. От една страна това може да звучи абсурдно, но от друга – във време, когато можем да работим дистанционно отвсякъде и имаме свой виртуален свят, може би в тези думи има известна логика.
Но пък щом споменем думата „квартал“, не се ли сещаме за онази специфична атмосфера на старите квартали? За Захарна фабрика, Модерно предградие или Ючбунар в София? За Капана в Пловдив? Така че в думата квартал има много – освен атмосферата на общото съжителство, но и дух, и култура.
Ще се опитаме да уловим този дух в разговора с Дойчин Котларов от КвАРТал фест, който ще ни каже какво да очакваме от фестивала, който започва утре в София. Но освен това ще проверим още нещо - датският урбанист и архитект Ян Геел се шегува, че ако бяхме помолили специалистите да проектират градовете така, че да усложняват всекидневието на хората и да ги отблъснат от собствените им градски пространства, то едва би щяха да се справят толкова ефективно, както се справя модернистичната идеология. Въпросът е - отнася ли се това за старата архитектура на София?



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна