Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полският филмов фестивал в България започва с джаз импровизации, вдъхновени от Падерѐвски

Снимка: Уикипедия

Довечера от 19:30 ч.  в "София лайв клуб" е откриването на второто издание на „Кинотека“ – полския филмов фестивал в България. Откриването ще стане с джаз импровизации, вдъхновени от Игна̀ци Ян Падерѐвски – полски пианист, композитор, дипломат и политик, министър-председател на Втората полска република. През 1919 година той е бил министър-председател на страната. Именно той е поискал от американския президент Удроу Уилсън гаранции, че полският суверенитет е включен в 14-те точки във Версай…

Импровизациите ще са за пиано и вибрафон, споделиха Артур Дуткевич и Карол Шимановски – известни полски джазмени. Покани за събитието можете да получите от Полския институт.

„За мен, той е една голяма звезда, защото за своето време е бил нещо като Майкъл Джексън – звезда от световна величина, която е постигнала всичко и като артист, и като престиж, и като и като пари, защото той бил милионер – един човек, който за разлика от останалите политици, има усещането за мисия. До такава степен се посвещава на каузата за независима Полша, че фалира и взема кредит от банката, за да може да нахрани милион и половина гладуващи. Няма такива политици! Тези факти ми направиха такова огромно впечатление, че преди една година решихме да му благодарим – с музика“, каза Артур Дуткевич.

Шимановски е убеден, че има много общо между джаза и класиката, която е творил Падаревски. Джазмузикантът е едновременно изпълнител и композитор, обясни той.  

„Ще изпълним мазурки на Падеревски, известното негово Ноктюрно. За джазовия музикант основното е хармонията в една творба. Въз основата на тази хармония музикантът може да създава и да гради свои собствени мелодии и това е пресечната точка“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна