Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се открива 36-ият фестивал на българския игрален филм "Златна роза" във Варна

Жана Караиванова
Снимка: @sofest

Днес се открива 36-ият фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ във Варна. В интервю за предаването „12+3“ председателката на Националния филмов център Жана Караиванова обясни: „Фестивалът се очертава много сериозен и много тежък. Новите игрални филми са 17 и 8 часа късометражно кино само в конкурсна програма. Отделно има 6 заглавия от нашите балкански съседки. Очертава се като много интересен и много труден за двете журита, защото вероятно няма да им е лесно да направят своя избор“.

Караиванова посочи и някои от известните филми, които са включени в програмата на фестивала: „Възвишение“, който е гледан. „Кораб в стая“ също. Тези, които са били на престижни фестивали и вече са с награди, са: „Ага“, „Безкрайната градина“. Има много филми, които са първи път във Варна ще бъдат видени като „Далеч от брега“, „Живи комини“, „Ирина“.

Късометражното кино е изключително конкурентно като селекция, обяви тя и добави: „Много талантливи хора са решили да направят късометражни филми, вместо пълнометражно. Може би защото е по-лесно за изпълнение, по-лесно се намира финансиране за къс филм, но същевременно те изискват голям талант и кинематографични умения, за да можеш накратко да кажеш нещо важно“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна