Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световноизвестният гръцки хореограф Димитрис Папайоану гостува на пловдивска сцена със спектакъла „Великият укротител“

Световноизвестният гръцки хореограф Димитрис Папайоану гостува на пловдивска сцена  със спектакъла „Великият укротител“ - част от програмата на фестивала за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK. Фестивалът се организира от Фондация „ЕДНО за Култура и Изкуства“ и се провежда в рамките на програмата на „Пловдив - Европейска столица на културата". 

Заради огромния интерес на публиката към „Великият укротител“ са предвидени три представления - тази вечер и в следващите два дни. Спектакълът идва у нас преди британската, американската и австралийската си премиера. 

Димитрис Папайоану e най-успешният и значим артист в областта на съвременните изпълнителски изкуства в новата история на Балканите. Той е роден в Атина през 1964 година. Завършва Училището за изящни изкуства. Първоначално работи като илюстратор и автор на комикси, преди да достигне върховете на изпълнителските изкуства като режисьор, танцьор, сценограф, дизайнер на костюми, грим и осветление. Името му се свързва с впечатляващите церемонии на Олимпийските игри в Атина през 2004 година и Европейските игри в Баку през 2015-а. 

Тази вечер, веднага след представлението в Дома на културата “Борис Христов”, Димитрис Папайоану ще бъде удостоен с най-високото отличие на Министерството на културата "Златен век" - печат на цар Симеон Велики. Почетният знак ще му бъде връчен от министъра на културата Боил Банов. 

В предаването "Преди всички" Асен Асенов от Фондация "ЕДНО за Култура и Изкуства" разказа, че следят работата на Папайоану от години, а сега в контекста на инициативата Пловдив Европейска столица на културата 2019 е събитие и шанс българската публика да види този спектакъл, преди той да се играе на много други места по света. 

В София няма нито един театър, който целогодишно да показва съвременни изпълнителски изкуства и нито едно място, което да показва такива от други места, подчерта Асен Асенов, според когото "продължаваме да сме капсулирани, защото единственото, което може да се види в нашите театри, са продукциите на техните собствени трупи".

"Тъжната истина е, че системата от културни институции в България не е помръдвана от времето на социализма. Това са 54 държавни театри и опери, които произвеждат и създават единствено и само класически драматичен театър и класическа опера, а те всъщност поглъщат 65 процента от националния ни бюджет за култура. Как да има друго? А виждате, че гладът е огромен, интересът е огромен. Просто толкова не стига нищо до тук, толкова нищо не се случва, че когато дойде нещо, което е истински забележително, хората пътуват - идват от Варна, от Бургас, от София, от Македония, от Литва има публика за спектакъла довечера. Толкова малко ни трябва, за да можем да поставим България на световната карта."

Още за събитието слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна