Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София започва фестивал за документално кино



Тази вечер е официално откриване на фестивала Sofia Biting Docs, на който за шеста поредна година ще бъдат представени важни и хапливи теми за обществото. Фестът продължава до 10 октомври под мотото "Спътник на душата". Първата прожекция е на български филм заснет през 2017 година – „Пътят на Сантяго: Пътешествие на духа“ от режисьора Пламен Симеонов, който сподели за предаването "Хоризонт до обед", че е изминал поклонническия път поради вътрешна необходимост преди година.

„Тръгнах сам, но намерих приятели по пътя. В багажа си носех само най-необходимото, защото дори най-малкото излишество е непосилен товар на гърба на пилигрима, защото има да го носи поне 700 километра. От самото начало имах желание да направя филм за нещо смислено, което може да подтикне другите хора, да им даде храна за душата“Симеонов е убеден, че на мястото, където се срещат хора от целия свят, обединени от добра кауза, се ражда нова култура.

Здравко Григоров от организаторите на фестивала допълни, че билетите за прожекцията тази вечер са изчерпани, но филмът ще бъде показан още три пъти в рамките на фестивала - в Дома на киното, Евросинема и Г-8:
"От над 1000 заглавия, тази година избрахме 14. Беше много трудно, но гледаме да избираме филми, които да достигнат до своята публика. За пръв път имаме два български филма, и двата са премиерни"
Втората българска лента е "Градината на Пресвета Богородица" с режисьор Борислав Павлов. Документален филм разказва за монашеския живот в Зографския манастир на полуостров Атон, където Павлов е ходил като поклонник преди да реши да направи филм.

В програмата е биографичният филм за един от най-уважаваните фотографи днес Майкъл О'Нийл, ще има ексклузивна прожекция на филм за танцьорите от култовото турне на Мадона преди 25 години.

"Морето ни гледа отдалеч" от Мануел Муньос Ривас пък разказва интригуваща легенда за древна цивилизация под плажовете в Южна Испания.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени