Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Марк Кадин повежда Радиооркестъра в неговия 70-и сезон

Симфоничният оркестър на БНР с диригент Марк Кадин
Снимка: Ани Петрова, БНР

За втора поредна година руският диригент Марк Кадин е главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Но този сезон е по-различен от останалите - Радиооркестърът празнува 70-годишнина и отговорността ще бъде още по-голяма.

В афиша са заложени 12 концерта, разделени в два абонаментни цикъла. "Аз мисля, че имаме в нашите програми всичко - всеки може да намери по нещо в нашите сезони: имаме и рядкости, имаме и популярни произведения, имаме и млади солисти, и големи звезди, имаме и един вундеркинд - ще бъде много интересен концерт!" - сподели в предаването "Алегро виваче" маестро Марк Кадин. Той отбеляза присъствието на доста млади музиканти, поканени като солисти в концертите: "Това е новата генерация на лауреати - всяка година има различни конкурси по цял свят и се появяват нови и нови имена. Аз мисля, че това е много важно, защото означава развитие на изпълнителското изкуство. Когато сега слушаме големите музиканти от миналото, често ни звучи архаично. Тези лауреати развиват нова естетика, защото не е новина, че всяка генерация има своите особености."
За откриването на 70-ия творчески сезон на Радиооркестъра маестро Кадин е поканил 28-годишната руска пианистка Анна Цибульова - победителка в един от най-престижните конкурси за пианисти в света - в Лийдс през 2015 г. Тя ще солира в Концерт за пиано и оркестър №2 от Фредерик Шопен. Начало на юбилейните музикални празници ще постави българската премиера на пиесата "Орфеева комета" от Добринка Табакова - композиторка с международна кариера, която живее и работи в Лондон. А във втората част на първия за сезона концерт на симфониците от БНР ще прозвучи Симфония №8 от Антонин Дворжак.
В следващите концерти у нас ще гостуват Фабиан Мюлер от Германия, носител на пет престижни награди на международния конкурс ARD в Мюнхен през 2017 г., цигуларят Кристоф Барати от Унгария - лауреат на конкурсите "Кралица Елизабет"в Брюксел и "Паганини"в Москва; утвърденият виолончелист Ромен Гариу от Франция; българските цигулари със световна кариера Светлин Русев и Лия Петрова; пианистът Ивайло Василев, ученик в софийското Национално музикално училище, когото наричат „Малкият Моцарт“; виолончелистът Атанас Кръстев и Маргарита Калчева - водач на контрабасовата група в Радиоркестъра. През сезона Симфоничният оркестър на БНР ще работи и с изявени гост-диригенти: Георги Димитров, Пламен Джуров, Григор Паликаров и Георги Патриков.


Чуйте цялото интервю с маестро Марк Кадин в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна