Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велизар Енчев: Провалът на референдума в Македония е в полза на България

Бъдещето на Македония след референдума

Зорница Илиева: Не трябва да бъдем за Македония само минало, но и бъдеще

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бъдещето на Македония след референдума - тази тема коментираха в "12+3" журналистите Велизар Енчев и Зорница Илиева.

"Изненадани от резултата са само тези, които не познават обстановката и настроенията сред редовите граждани", каза Илиева.

"Думи като "патриотизъм", "чест" и "достойнство" в Македония имат значение. Хората си ги отстояват точно по македонски".

"Опозицията от ВМРО-ДПМНЕ проведе мълчалива кампания и излезе с емоционалния призив на Мицковски да се гласува със сърцето, това "хвана дикиш" въпреки подвеждащия въпрос за членството в ЕС и НАТО", добави Илиева.

Велизар Енчев отбеляза, че почти не се чуват коментари от гледна точка на националния ни интерес: 

"Голяма грешка беше от страна на албанския премиер да призове албанците в Македония да гласуват за договора от Преспа. Външната намеса беше груба, както и на канцлера Меркел и на американския военен министър Матис. Не е само гласуване на инат. Не знам дали има руска намеса, но е очевидно, че има западна намеса. Всеки здравомислещ, който познава българската история, а също и балканската, си дава сметка, че този договор беше крайно неизгоден за нас, българите".

"Борисов, под влияние на Каркачанов, прие първо да подпише един неизгоден за България договор с Македония, с който признахме и македонския език, и македонската история. Останахме пасивни наблюдатели на договора от Преспа. Провалът на референдума е изцяло в полза на България. Трябва да се ревизира договорът с Македония", смята Енчев.

Зорница Илиева отбеляза, че резултатите от референдума се тълкуват "като дявола евангелието" от различните страни.

"Референдумът е нелегитимен - не даде морална подкрепа на Заев да се легитимира като силния човек в Македония. Сега гласовете, които не му стигат за ратификация на договора, няма откъде да дойдат. Мицковски пък има проблеми в собствената си партия. Упрекват го, че не е обявил бойкот. Само че той не можеше да призове открито за бойкот. В социалната мрежа кампанията беше много активна".

Велизар Енчев добави, че "македонските социалдемократи, бившите югославски комунисти, са крайно антибългарски настроени. Трябва да гледаме на Македония като на един народ. Трябва да се включим сега в преговори за новото име. И да имаме предвид, че първо се преговаря, а после се подписва. Ние първо подписваме, а после преговаряме".

"С този договор България не успя да си защити интересите. Ние не трябва да бъдем за Македония само минало, но и бъдеще", каза Илиева и допълни, че "гласът на народа беше против управлението на Заев и настояването му за този Преспански договор. 36 процента са гласували. Тези, които не са гласували, също са изразили мнение. Мълчанието също е позиция".

"В крайна сметка се отива на избори, но всички промени станаха под гръцки натиск. Трябва да влезем в контакт с гръцката дипломация, след като пропадна името Северна Македония. Трябва да бъдем активни участници в този диалог", каза Енчев.

И двамата бяха единодушни, че България трябва да има по-голяма роля.

"Сега влиянието на Гърция е преобладаващо, България е елиминирана", смята Илиева.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю, както и коментар на Петър Волгин по темата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна