Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киран Коларов: "Мълчанието на сестра ми" е филм за борбата за близост и любов

Лентата „Мълчанието на сестра ми“ беше един от участниците в 36-ия фестивал на Българския игрален филм „Златна роза“. Режисьорът на лентата Киран Коларов е и неин сценарист. За предаването „12+3“ по „Хоризонт“ той сподели, че е разчитал на късмета си при подбора на актьорите:

„Това е една трагикомична забавна история в едно семейство, повече клони към трагична. Нерешителната майка Виена и е кръстена на виенската филхармония и се опитва по някакъв начин да предотврати разпада на семейството. Малкият син - 13-годишен, Тео иска да стане писател на еротични романи, а сестра му Анди не говори и общува само чрез компютъра си. В това самотно семейство по някакъв начин се ражда любов. Имало е предателство, имало е измяна, но в крайна сметка любовта по някакъв начин преобразява духовния свят на това скромно семейство. Осъзната или неосъзната борба за близост и любов – за това става дума в историята. Винаги съм се интересувал от духовния свят на човека и особено на малкия човек“.

Недоимъкът на любов сред хората може би се дължи на това, че ние не искаме да разберем околните и се интересуваме прекалено много от собственото си битие, убеден е режисьорът.

„Мисля, че естетиката е майка на етиката, а не обратно, както се афишира“, допълни той. Ключът към трагедията в лентата, според него е в непонятно лошото отношение на майката към дъщеря си като малка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна