Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер е откриването на кино "Култура"

Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“
Снимка: БГНЕС

Откриването на кино "Култура", на ул. "Сан Стефано" 22, е тази вечер, в началото на програмата акорд ще поставят Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" в 20:00 часа.

В миналото кино "Култура" е едно от емблематичните стари кина в столицата. Намирало се е между ул. "Солунска" и "Граф Игнатиев", имало е два салона и филмова програма от цял свят, било е сред знаковите киносалони. Новото пространство днес е превърнато в място за кино, сценични и музикални събития.

"Ние нямаме амбицията да възраждаме старото кино "Култура" в този му вид, а да направим едно пространство, което е част от модерната софийска среда, в което да бъдат представени филми, независими проекти, съвременно българско кино, млади творци, които няма къде да покажат своите продукции. Ние ще бъдем нещо като продължение на масовото кино "Култура". Културни пространства в София има, но не достатъчно. Има глад към такива места. Младият човек има нужда да припознае подобно нещо като свое място, където да се чувства добре и да се потапя в различна атмосфера и наистина да се чувства добре, защото съвременните киносалони не предлагат уют. Те предлагат пазар - пуканки, кола. Ние предлагаме три екрана, стари кино столове, които са от 50-те години на миналия век, така че, опитали сме се, без да правим киносалон, да докараме атмосферата на едно хубаво, старо, уютно кино. Предстои програмата да се доизработва, да се домисля, защото е въпрос на уреждане на авторски права, така че от тук нататък започваме да работим много усилено, за да можем да предложим на нашата публика някакво месечно програмиране", каза Мариян Бозуков, мениджър на проекта.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени