Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща с поезията на Цочо Бояджиев

Снимка: Владислав Христов
„Днес едва ли някой се съмнява, че проф. Цочо Бояджиев е най-авторитетният съвременен български философ. Заедно с това, не успоредно, а заедно с разгръщането на философския си потенциал, търпеливо, в продължение на почти половин век, Цочо Бояджиев се утвърди като един от малцината най-качествени и безспорни български поети“, пише проф. Георги Каприев.
В поредицата на Столична библиотека „Поет на месеца“ през октомври Цочо Бояджиев представи поезията си пред публика. За него говориха Марин Бодаков и доц. Стоян Асенов, а авторът прочете свои стихотворения, след което от препълнената зала се чуха много въпроси, на които той отговори в характерния си философско-ироничен код.
Цочо Бояджиев от 1992 година е професор по история на философията. От 2000 година е директор на Института за средновековна философия и култура, София. Като стипендиант на фондация „Александър фон Хумболд” е специализирал в Тюбинген, Кьолн и Берлин (през 2000 г. е пребивавал в Берлинския научен колеж като гост на ректора),  в „Колегиум Будапещ”, Унгария, в Американската академия в Рим, в Цуг, Швейцария. Участвал е на многобройни международни научни конференции.
Член е на редакционния съвет на списание „Християнство и култура”. Съосновател е на Европейския висш колеж за антична и средновековна философия (EGSAMP). Член е на няколко европейски академични институции: Международното Платоново общество, Обществото за изследване на средновековната философия (Лувен), Европейската академия на науките и изкуствата (Виена), Ерфуртската академия на науките, Берлинското научно общество, Приятелския кръг на Томас Институт, Кьолн. Носител на Големия кръст „Защитник на вярата” на Суверенния малтийски орден. Получил е Национална награда „Хр. Г. Данов” за хуманитаристика за превода на т.1 от „Сума на теологията” от Тома от Аквино - 2004. Награда за поезия „Златната метафора” на издателство АБ - 2005. Голямата награда за цялостно творчество на портал Култура за 2015 г. Награда на Съюза на преводачите за цялата преводаческа дейност - 2014 г. Номинация за националната награда „Хр. Г. Данов” за превода на Умберто Еко, „Средновековното мислене” - 2018.
Цочо Бояджиев е автор на на стихосбирките „Пясъчен хълм”, „Пастир на думи”, „Прозорец на север”, „Сбогуване с предмети и други живи същества”, „Книга на ирониите и опрощенията“, „Обратното на слънчогледа“, както и на фотографски албуми.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна