Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин от САЩ представя страната ни в проекта си "Три минути България"

Мартин Граховски
Снимка: Личен архив

24-годишният Мартин Граховски представя красотата на България в кратки филмчета в проекта си „Три минути България“. Сериите са общо 50 и опитват да покажат най-интересното от страната ни, което да грабне чужденците.

Мартин живее от близо година в България, макар че още като бебе заминава с родителите си в САЩ. През това време се връща у нас само през лятото. 

"Това е проект, който исках от дълго време да осъществя. Още когато бях на 16 започнах да снимам документални филми в България, исках някой ден на направя нещо по-мащабно", разказа той пред "Хоризонт". 

"Това беше личен проект, който снимах напълно сам, без никаква финансова подкрепа, имах желание - и като почивка, и като нещо, което знам, че от дълго време искам да направя, да пътувам малко из България."

С тези 50 серии е достигнал до много хора. Радва се, че има възможност да се запознае с много хора лично, които проектът е докоснал:

"И които видяха тяхното село, тяхната част на България, видяха нещо в проекта и за тях. Аз, живеейки тук само за година и половина и пак с това, че българският не ми е първият език, с това че не съм живял тук целия ми живот, просто наистина е голям жест да съм част от такава група хора. Много неща не очаквах с този проект. Всеки ден съм изненадан колко хора е докоснал и колко хора искат да се запознаят с мен покрай този проект", сподели Мартин Граховски.

"Всеки един ден снимах една серия и монтирах вечерта. Денят ми започваше в 6 и свършваше към 3 часа сутринта. Акцентите винаги бяха различни, защото не знаех какво да очаквам. Наблягам доста на природата, защото идеята е, че това е пътепис за хора, специално чужденци - да не ходят само по София, Пловдив, и например Слънчев бряг или Варна, да видят малко повече от България. Така че има по малко от всичко. Не наблягам много на хората, защото все пак идеята е всички да усещат, които го гледат, че пътуват с мен по пътя и че това е нещо малко по-лично, което могат да видят в този проект."

Всичките серии засега са на фейсбук страницата „Три минути България“.

Мартин Граховски планира да разшири проекта си, да включи в него и други държави и да го качи в You Tube.

Още за инициативата слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна