Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка в германски затвор търси справедливост

БНР Новини
Анелия Торошанова и адв. Любомир Новиков
Снимка: Кирчо Стоичков

Една българка е в затвор в Бавария по обвинение за „помагачество при нелегално влизане и нелегално пребиваване“ на територията на Федерална република Германия.

В Европейската заповед за арест са описани обстоятелства, свързани с твърдения за осъществена от българката престъпна дейност, която се изразява в следното – тя е заподозряна, че за периода от 26 август 2017 г. до 10 септември 2017 г. е била част от организирана престъпна група, действаща на територията на ФРГ – Есларн, Байериш, Айзенщайн. Организираната престъпна група е била сформирана и се е занимавала с транспортиране на хора – предимно афгански граждани без необходим статус за пребиваване от България в Германия.

Кои са ключовите моменти в европейската заповед за арест? Може ли българката да бъде върната в България? Какво представлява Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателноправни въпроси – конвенция, ратифицирана и от България, и от Германия? Пропуснала ли е прокуратурата в гр. Вайден да се съобрази с разпоредбите на Конвенцията? Нарушени ли са изискванията на международно и на националното законодателство?

Отговорите на тези въпроси търсим от адвокат Любомир Новиков, бивш прокурор, и от доц. д-р Мила Иванова, специалист по наказателен процес.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна