Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на "Надежда" Димитър Димов: Няма да се строи на границата на Северния парк

Частни имоти, превърнали се в гора, стават обект на спор ще се посегне ли на зелени площи в квартала

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и кметът на "Надежда" Димитър Димов инспектират ремонтните дейности в Северния парк. Ноември, 2018
Снимка: Фейсбук страница на Северен парк

Територия в непосредствена близост до Северния парк в столичния квартал "Надежда" стана обект на обществено обсъждане на етап задание на подробен устройствен план на парка. Причината - опасения, че в частните имоти там, които де факто са гора, се планира строителство на ниски жилищни кооперации с подземни гаражи и частна болница, като за целта се изсекат 40-годишни дървета. 

Става дума за частни земи, за които преди 1989 година собствениците са били обезщетени с апартаменти, но впоследствие хората са върнали тези имоти и отново са придобили земите си, обясни в предаването "Хоризонт до обед" Филип Николов, жител на квартала.

Гражданите имат определени основания за притеснения, тъй като има неизяснен казус и натрупвани проблеми от 1961 година насам. Спорният реституиран терен е отреден през 1961-а за болница и поликлиника, обясни кметът на район "Надежда" инж. Димитър Димов. На територията на възстановените частни имоти се е образувала гора, която не е част от територията на Северния парк, отреждането на терена никога не е било за парк, уточни той.

Общината ще търси варианти да стигне до договорка със собствениците, за да се приобщи територията към парка, съобщи районният кмет. Според него има реални варианти и от другата седмица започват срещи със собственици и преговори. "Мисля, че ще спасим тази гора", допълни Димов, според когото поне на този етап няма да се стигне до изсичането на дървета в спорната територия, тъй като има желание за диалогичност от страна на собствениците на терените.

Според Димов в „Надежда“ зелените площи са защитени в максимална степен. той потвърди, че строителството в района е интензивно, но се строи в зоните, в които има останали къщи. За момента няма искания и претенции да се строи в зелени площи, категоричен е кметът, който смята, че казусът със Северния парк е най-тежкият.

Общинският съветник Иван Велков от „Политическа група 5“ също прогнозира, че в близките месеци може да се намери решение, защото обемът на проблемните имоти е такъв, че позволява да се стигне до приемлив вариант, без да има конфликт между интересите на частните собственици и обществения интерес да се запази зелената зона, независимо дали попада в границите на самия парк.

„Искам този квартал да се развива по европейски. Нещата да вървят напред, да не се връщаме назад. Може да бъде направено нещо много по-хубаво на тази площ, не да се застрои“, сподели жител на "Надежда", присъствал на общественото обсъждане за плана на парка. „В София вече е прекалено застроено. В момента се строят достатъчно блокове на територията на район „Надежда“. Малко зелени територии има и трябва да ги опазим", казва друг жител на района. 

Темата е разгледана в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна