Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Централната банка на Канада запази лихвите непроменени с оглед на по-ниските цени на петрола

В сряда Канадската централна банка запази основния си референтен лихвен процент на ниво от 1,75%, като в същото време понижи прогнозите си за икономическия растеж през тази година с оглед на ниските глобални цени на петрола и на слабото вътрешно потребление.

В изявление след края на заседанието, централната банка посочи, че икономиката на Канада се представя като цяло добре, със силна трудова заетост и безработица в 40-годишно дъно. Въпреки това банката очаква спадът на цените на петрола и по-слабото от очакваното вътрешно потребление да окажат съществено влияние върху перспективите за икономическия растеж през 2019-а година.

Тя също така потвърди становището си, че референтният лихвен процент ще трябва да достигне така наречения неутрален диапазон, който към момента се оценява между 2,5% и 3,5%, за да се запази инфлацията под контрол на ниво около 2 на сто.

"Управителният съвет продължава да преценява, че лихвената ставка ще трябва да се повишава с течение на времето към т.нар. "неутрален диапазон", за да се постигне целта за инфлацията. Подходящият темп на нарастване на лихвените проценти ще зависи от развитието на икономическите перспективите, с особен акцент върху развитието на петролните пазари, канадския жилищен пазар и глобалната търговска политика".

Централната банка обаче преразгледа в низходяща посока прогнозата си за икономическия растеж в Канада до 1,7% през 2019-а година от октомврийската си оценка за доста по-добра експанзия от 2,1 на сто. За 2020-а година очаква ускоряване на растежа до 2,1%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна