Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нюз Корп призова за разделяне на бизнеса на Гугъл в Австралия

Снимка: Ройтерс

Мултинационалната медийна компания на Рупърт Мърдок Нюз Корп призова за разделяне на бизнеса на Гугъл в Австралия в пореден залп от битката на корпоративните медийни гиганти, предаде АФП.

В петиция до австралийския регулатор местният филиал на Нюз Корп се оплака, че „Гугъл се радва на огромна пазарна мощ в онлайн търсенето и в рекламите в интернет“.

Компанията вини интернет гиганта в „злоупотреба с доминираща позиция във вреда на потребители, рекламодатели и издатели“.

По-рано тази седмица кандидатката за президент на САЩ от Демократическата партия Елизабет Уорън се превърна в поредния коментатор, който настоя, че фирми като Амазон, Гугъл и Фейсбук разполагат с „твърде много сила“ в обществото.

Нюз Корп повтори твърдението й, че бизнесът на Гугъл трябва да бъде разделен или търсенето и рекламата да бъдат отделени едно от друго.

Новинарски организации обвиняват технологичните гиганти в получаване на огромни търговски печалби от скъпо за създаване съдържание, докато в същото време не плащат нищо за него, а се облагодетелстват от реклами.

Нюз Корп Австралия е филиал на Нюз Корп, която притежава Туентиът Сенчъри Фокс, „Уолстрийт джърнъл“, „Фокс Нюз“, както и вестници и тв платформи във Великобритания. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна