Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кралска комисия разследва нападенията срещу две джамии в Крайстчърч

Новозеландският премиер Джасинда Ардърн
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обяви днес, че кралска комисия ще разследва нападенията на 15 март срещу две джамии в Крайстчърч, в които бяха убити 50 души, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Важно е да не остане нито един необърнат камък, за да се разбере как бе извършен този терористичен акт и дали е имало и какви възможности да го предотвратим", каза Ардърн пред журналисти в парламента в столицата Уелингтън.

Тя подчерта, че нападенията ще бъдат разследвани от кралска комисия от независими следователи, каквато се създава за събития от най-висок обществен интерес.

Комисията ще разследва как е станала възможна атаката, как нападателят се е сдобил с оръжия и каква е била ролята на разузнавателните агенции и силите на реда. В нея ще бъдат включени представители на новозеландското разузнаване, полицията, митниците, имиграционните служби и правителствената служба за сигурност на комуникациите, обясни Ардърн.

След нападенията срещу джамиите на 15 март експерти изказаха предположения, че властите са допуснали грешка, като са насочили вниманието си към джихадисткия терор и са подценили движението за превъзходство на бялата раса, отбелязва ДПА.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна