Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НП "Централен Балкан" със сертификат на ЮНЕСКО

Национален парк "Централен Балкан" получи сертификат за обект на световното наследство на ЮНЕСКО. С него буковите гори в парка стават част от сериен европейски обект на световното наследство "Старите и първични букови гори на Карпатите и други региони в Европа", това заяви Генчо Илиев, директор на Дирекция Национален парк "Централен Балкан". 
България участва в серийния обект с най-представителните букови гори (близо 11 хил. хектара) в деветте резервата на територията на Национален парк "Централен Балкан" - "Боатин", "Царичина", "Козя стена", "Стенето", "Соколна", "Пеещи скали", "Стара река", "Джендема" и "Северен Джендем". 
С обявяването на буковите гори в Национален парк "Централен Балкан" за част от обекта на световното наследство не се налагат допълнителни режими и ограничения, тъй като те и в момента се намират в резервати - територии с най-строг режим на опазване.
Обектът "Старите и първични букови гори на Карпатите и други региони в Европа" е разширен с решение на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО през юли 2017 г. и включва 78 компонента. Те са разположени на територията на 12 европейски държави - Австрия, Албания, Белгия, България, Румъния, Словения, Испания, Италия, Хърватска, Германия, Украйна и Словакия. 

Интервюто на Иванка Петкова с Генчо Илиев, директор на Национален парк "Централен Балкан" е в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна