Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петко Цветков, "Грийнпийс":

Работа на институциите е да установят откъде идва палмовият разлив

Снимка: БГНЕС

"Наскоро беше приета стратегия за безопасност на корабоплаването и опазване на околната среда от замърсяване от кораби с решение на Министерския съвет и тук мога да спомена, че България е на челните места по приемане на стратегии и тяхното неизпълнение", коментира в предаването "Преди всички" Петко Цветков от организацията "Грийнпис". 14 институции и техни агенции имат отговорности за опазване на Черно море, напомни той. 

Петко Цветков коментира замърсяването с топчета от палмово масло, регистрирано на няколко от плажовете по ЧерномориетоНа 31 юли крайбрежната ивица на плаж Иракли бе покрита с мазни бели топчета. Съобщения се появиха за един от плажовете в Бургас и за заливи на юг, около Ахтопол. 

Има редица възможности за заобикаляне на международните договорености и основното е, че ние не знаем къде се е случил този разлив, а това е работа на държавните институции да го установят. Никой друг няма правомощията да се занимава с това, посочи Цветков.

"България има интерес и българските институции трябва да изпълняват своите функции и да намерят най-ефективната система за установяване на подобни разливи. До момента, в който това не се случва, отговорността я носят единствено и само българските институции", подчерта той.

През 2013 година също имаше замърсяване на българското крайбрежие с палмово масло.

"Дали е имало други такива сигнали, ние нямаме такава информация, но факт е, че в летния сезон, при активния туристически сезон, независимо от трудностите с разпространението на вируса, се замърсяват крайбрежните плажове", допълни Цветков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна