Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиката на Бах в "огледалния свят" на Тома Енко и Василена Серафимова

"Bach Mirror" са нарекли най-новия си звукозаписен проект пианистът Тома Енко и перкусионистката Василена Серафимова. Изданието на Sony Music е на музикалния пазар от 19 март.

Докато чакаше официалното представяне на албума, публиката беше възнаградена за търпението с три сингъла, към последния от които имаше и видеоклип.

Двамата изключително талантливи и енергични музиканти свирят в дуо вече 12 години, а първият им успешен съвместен албум "Funambules" беше с марката на друг звукозаписен гигант - Deutsche Grammophon.

Сега младите творци се впускат в експеримент, за основа на който са поставени теми от произведения на Йохан Себастиан Бах. В случая обаче това не са просто транскрипции на пиеси за техните два инструмента - маримба и пиано - а дълбоко навлизане в материята на импровизацията, към която Тома Енко като джаз изпълнител, изкушен от класиката, често прибягва, а Василена Серафимова, като класически музикант, все по-добре усвоява.

Бах е голямото вдъхновение за създаването на тези 13 композиции с магично звучене, но в няколко от пиесите бароковите теми са вплетени в неравноделни ритми, така характерни за джаза и за българския фолклор.

Какво сподели за концепцията и създаването на албума самата Василена Серафимова в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" - чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени